A Jóga filozófiája

A jóga indiai eredetű bölcseleti és életviteli rendszer. Hátterében a hinduista filozófia áll. A filozófia alapja a nagy szent örök törvény (szanáthana darma), melynek útját járva eléri az ember a  szamadhi-t, vagyis a megvilágosodást. Az ehhez vezető út, a dharma útja. DHARMA = a dolgokat fenntartó, alapvető elv. A Dharma azt az egyetemes törvény alapot mutatja, amelyre minden cselekedetünket alapoznunk kell, hogy azok a mindenség támogatását elérjék.

A Jóga is Dharmikus szellemi gyakorlat, mely az önmegvalósítás útja. Arra utasít bennünket, hogy magasabb Dharmánkat kövessük, feladjuk a külső keresést és igazi természetünk megismerésére törekedjünk > Átman.

Minden Dharma végül is a legbelsőbb Dharmában válik egyé, mely minden létezés egysége, minden dolog forrása > Brahmann > Istenek

Hinduizmus = Brahmanizmus; Brahmann = Abszolút igazság az egyetemes mögött, egy örök, végtelen és állandó valóság. A Brahmant, csak vele egyé válva ismerhetjük meg. Ezt az abszolút igazságot kezdjük el  keresni, ha a Jóga ösvényein járunk! Ahogy Brahmann áthat minden dolgot, saját tulajdon valódi lényünkként bennünk is létezik. A teremtmények eredeti állapotaként ez saját, eredeti természetünk, vagyis Átman = a magasabb Én, mely minden lény szívében lakik.

A Brahmann és Átman, az abszolút, és az önvaló, nem kettő, hanem ugyanannak a valóságnak kétféle szemlélete.

A legfontosabb Dharmikus törvény a Karma törvénye, ahogy cselekszünk, úgy kell megtapasztalnunk tetteink gyümölcsét, hiszen az az egész világra kihat és nem csak jelenlegi életünkben, hanem a jövőbeli életünkben is. Vagyis az abszolút igazság az inkarnációk (újraszületések) során át jut  érvényre , és nem látható az emberi dolgok pillanatnyi, futólagos szemléletében. Ez nem a külső jutalmazások és büntetések egyszerű igazsága, hanem a tudatosság egyfajta fejlődése.

A Dharmikus tett (Karma) belső békét és boldogságot eredményez és szellemi gyakorlatok művelését teszi lehetővé.

A legfontosabb etikai Dharma az Ahimsza fordíthatjuk, a „nem ártás törvényének” olyan magatartás, mely egyetlen teremtményt sem kíván megsebezni. Az ahimsza áll a vegetáriánus diéta ajánlása mögött a Jógik körében.

Bejegyzések lezárva.