A Doshák rendszere

2015-05-05 A Doshák rendszere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Ayurveda tudománya a világmindenséget alkotó öt elem filozófiájára épül. E szerint minden anyag 5 elemből áll össze, melyek a föld, víz, tűz, levegő és éter. Ez az öt elem jelen van minden atomban, sejtben, a kozmoszban, a létezésben, függetlenül attól, hogy valami élő vagy élettelen, látható vagy nem, durva vagy szubtilis, és a dolgokra jellemző sajátosságokat ezeknek az elemeknek adott dologban jelenlevő aránya határozza meg.

A föld képviseli a szilárd állapotot, a víz a folyékony állapotot, a levegő a légneműt, a tűz az átalakító erőt, az éter pedig egyidejűleg minden anyag forrása, és maga a tér, amelyben az anyag megnyilvánul.

 

Mi is a Dosha?

A dosha szó maga egyensúlytalanságot jelent.

A dosha az 5 elem egyensúlytalanságát jelenti tehát, az egyensúlyból kibillenve, két meghatározó elem kapcsolódása adja meg az adott dologra jellemző szövedéket. A szülők doshája határozza meg a születendő gyermek dosháját, és a szülők kiegyensúlyozatlansága adja a gyermek egyensúlyát. Így tehát az 5 elem kimozdulása az egységből, a saját doshánk teszi lehetővé, hogy mi létezzünk, megnyilvánuljunk. Ha tökéletes egyensúlyban lennének az elemek, akkor minden éterré válna. Maga a Föld is a doshák miatt létezik.

doshak

A dosha-kat egy találó hasonlattal élve úgy is lehetne jellemezni, mint az emberi test legmagasabb szintű szabályozóit.

 

A három dosha: Vata, Pitta, Kapha

Ezek a kifejezések jól ismertek bármely indiai ember számára, mindennapi szóhasználatuk részét képezik. Mindhárom dosha az 5 elemből kettőt tartalmaz, így a Vata levegőből és éterből, a Pitta tűzből és vízből, a Kapha pedig földből és vízből tevődik össze.

Ez nem azt jelenti, hogy az egyensúlyzavar első jelei mindig ezeken a helyeken jelentkeznek. A Vata-egyensúlyzavar alsó háti fájdalmak vagy menstruációs görcsök formájában is jelentkezhet. Mivel mindegyik dosha jelen van a test minden részében, a Vata-egyensúlyzavar is visszavándorolhat, és felbukkanhat fejfájás, izomgörcs, asztma és még tucatnyi más tünet formájában.Amellett, hogy minden sejtben jelen vannak, a három dosha tipikus elhelyezkedést mutat a testen belül. Mindegyik doshának elsődleges lokalizációs helye – székhelye – van, amely a kezelés szempontjából fontos vonatkozási helynek számít. Ha valamelyik dosha egyensúlya billenni kezd, az első tünet rendszerint annak székhelyén keletkezik. A gázképződés, a fájdalmak a belekben vagy a székrekedés a túltengő vata jellemző tünetei: az égő érzés és fájdalom a felső hasban többnyire a túltengő Pittára utal: a mellkasi vérbőség, a köhögés vagy a hűlés a kapha-túltengés jele.

A három dosha három ismertetőjele a száraz, a forró és a súlyos. A Vata van növekvőben, ha száraz az idő, ha száraz őszi szél fúj, ha száraz az étel (pattogatott kukorica, sós keksz, szárított szilva). Ha a bőr túlságosan száraz, vagy az arcüregek nagyon kiszáradtak, a Vata fokozódóban van, vagy talán már ki is billent egyensúlyából.

Bármi ami forró, a Pittát növeli. Egy forró júliusi nap, egy jó meleg fürdő és a forró érzelmek – mint a harag vagy a nemi szenvedély – is idetartoznak. A Pitta van növekvőben, ha bárhol a testben égő érzés keletkezik (gyomorban, belekben, végbélben), vagy valahol begyullad a bőr. A Pitta nem annyira finom és átható, mint a Vata: inkább agresszív és éles.

Minden, ami súlyos, a Kaphát növeli. A súlygyarapodás, a belső nehézségérzet vagy az erősen borús nap mind több Kapha-doshát hoz felszínre. Ha az alvás a szokottnál nehezebbé válik, vagy felfrissülés helyett tompává és támolygóvá tesz, akkor nagy valószínűséggel a Kapha a felelős. A doshák között a Kapha a legállandóbb, ő áll a legközelebb az anyagi formához.

A doshák, akárcsak a prakriti (egyéni alkat), kétéltűek. Érezhetjük úgy, hogy kelepcébe ejtenek bennünket, de tanulhatunk is tőlük, és hasznunkra fordíthatjuk, ha hallgatunk a szavukra. A Pitta-természet ellenséges hajlamokat, a Vata izgatott beleket produkál, de semmi sem kényszeríthet arra, hogy belemenjünk az olyan, feszültségekkel teli életformába, amely a Pittában felszítja a tüzet, vagy kimeríti a Vatát, és ilyen problémákat hoz a felszínre.

 

A betegség hat lépcsõfoka az ayurveda szerint:

Az orvoslásnak évezredek óta az a célja, hogy visszavezesse a pácienseket saját természetükhöz. A nyugatot azonban lenyűgözte a betegségek pontos fizikai értelmezésével történõ tudományos orvoslás. Manapság a nyugati medicina elismeri, hogy a betegség eredhet akár testi, akár lelki okokból. A test-lélek medicina beköszöntével nem világos többé, hogy a kettő egyáltalán elválasztható-e egymástól. Egy hirtelen lelki megrázkódtatás nagy rombolást végezhet a testben, megbénítja az idegrendszert, és utat nyit a betegségeknek.

Az ősi szövegek szerint a betegségfolyamatnak hat lépcsőfoka van. Az első három láthatatlan, és egyaránt kapcsolható a lélekhez és a testhez. Az utóbbi három nyilvánvaló tünetekkel jár, amelyeket akár a beteg, akár az orvos felfedezhet. Mindegyik lépcsőfok az egyensúly hiányát jelzi, de megjelenési formája a folyamat előrehaladtával változik:

  • Felhalmozódás – a folyamat egy vagy több dosha növekedésével kezdődik.
  • Súlyosbodás – a túltengő dosha addig a pontig halmozódik fel, hogy normális határain túl kezd terjedni.
  • Szétszóródás – a dosha az egész testet elárasztja.
  • Lokalizáció – a vándorló dosha olyan helyeken telepszik meg, ahová nem való.
  • Megtestesülés – fizikai tünetek lépnek fel azon a helyen, ahol a dosha megtelepedett.
  • Kirobbanás – kitör a betegség a maga teljességében.

E fokozatok bemutatására tegyük fel, hogy nagy mennyiségű Pitta halmozódik fel, mert valaki esetleg Pitta-típus, és úgy érzi, hogy súlyos stresszhatás alatt áll, vagy éppen rossz a közérzete a forró nyári idő miatt. Ha eléggé nagy mennyiségű Pitta halmozódott fel, az mozogni kezd a testben: elhagyja azokat a helyeket, ahol tulajdonképpen lennie kell. Rövidesen olyan helyeket talál, ahol „ama” (toxikus maradvány) van, és ott fennakad.

Ez a történés foglalja magában a betegség első három lépcsőfokát. A nyugati orvos itt még nem tudna diagnózist felállítani, mert tankönyvileg még nincs semmiféle rendellenesség, ajurvédikus szempontból azonban a test már nem teljesen egészséges. Ha valaki nagyon odafigyel a testére, már korán megérezheti valamelyik dosha kezdődő egyensúlyzavarát. Mindenki felismeri azokat a finom változásokat, amelyek egy hűlést jeleznek, vagy amikor influenza kezdődik. Sok egyéb betegségnél is jelentkezik egyfajta rossz közérzet vagy halvány, kellemetlen érzés, amelyet nem lehet pontosan behatárolni vagy azonosítani. Az orvos gyakran zavarban van, amikor konkrét tünetek után kutatva a bizonytalan panaszok, fájdalmak, izomgyengeség, hőemelkedés vagy egyszerűen hosszan tartó fáradság egyvelegébe ütközik. Ezek lehetnek hirtelen szívroham vagy agyvérzés halvány testi előjelei – amelyek persze többnyire nem is olyan hirtelen bajok. A doshák általában már jó előre figyelmeztetik az áldozatot, de az nem figyel rájuk.

Ha a dosha valahol megreked, az rendszerint a negyedik lépcsőfokot vezeti be, amikor a betegség első, finom jelei kezdenek megjelenni. Ha a Pitta a bőrben jelenik meg, enyhe viszketés érzetét keltheti, vagy gyulladást okozhat. Ha a gyomorban van, gyomorégés vagy gyomorrontás léphet fel. Nem csak a Pittát akarjuk felelőssé tenni a betegség tüneteiért; bármelyik dosha bárhol megjelenhet. Ha túlságosan sok Vata jelenik meg az izületben, amely erre az egyik legvalószínűbb hely, mivel az izületek szívesen szedik fel az amát, akkor ott szúró fájdalmat érezhet az ember. Néhány ilyen halvány jelet kivéve azonban még semmi jele nincs annak, hogy komoly betegség kezdődne.

Mivel az ayurveda testünknek e finom szintjén működik, olyan tünetek is befolyásolhatók, amelyek nyugati mértékkel igencsak titokzatosak: rejtélyes fájdalmak, szorongás, depresszió, fáradság és így tovább. A nyugati medicina ezekre azt szokta mondani, hogy pszichoszomatikus problémák. Valójában ezek a dosha-egyensúlyzavar korai szakaszából erednek. Ezeket könnyű kezelni, mivel az 1, 2., vagy 3. szakaszban vannak, életmód változtatással és a test megtisztításának különleges eljárásával (pancsakarmának nevezik) hatásosan kezelhetők.

Ha már kialakult betegségekkel van dolgunk, a testi szövetek károsodása olyan fokot ér el, hogy e kezelések önmagukban nem vezetnek eredményre. Ilyenkor vagy fejlettebb ajurvédikus gyógymódokhoz kell folyamodnunk, vagy a nyugati orvoslást kell segítségül hívnunk, amely akut esetek legkülönbözőbb formáinak kezelésére jött létre.

Bejegyzések lezárva.