Kapha

2015-05-05 Kapha bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Kapha a dolgok összetartója: elsimítja a problémákat, olajozottá teszi a szervezet működését. Lévén , hogy vízből és földből áll, ezért nedves, hideg, nehéz, tompa, ragacsos, kemény, és szilárd. Az állandóságot és nyugalmat testesíti meg. A Kapha dosha szolgáltatja a támaszt, az építőanyagot, ő képezi testünk tömegét. Lényegéhez tartozik az érzelmi szilárdság, a megbocsátás, a szeretet, a türelem, a szerénység és az állhatatosság erénye. A Kapha doshával nagymértékben rendelkező személy megbocsátó természetű, mindenfajta irigységtől mentes és végtelen türelemmel bíró ember.

Természete a nedvesség, védelem, konzerválás, megőrzés, raktározás. Amikor a Pitta elég, hogy energiát szolgáltasson a Vata által ellenőrzött mozgásokhoz, a Kapha ezekhez a folyamatokhoz segítséget, keretet nyújt. Ahol nyálka van a testben, vagy nedvesség, folyadék, az a Kapha jelenléte: hajzsír, szemek nedvessége, nyál íze a szájban, a légzés puhasága, a széklet mennyisége, állaga, a bőr olajozottsága, a menstruáció mennyisége, a nem i mirigyek váladékai.

Az édes, savanyú és sós ételek megzavarhatják a Kapha dosha működését.

Minden, ami súlyos, a Kaphát növeli. A súlygyarapodás, a belső nehézségérzet vagy az erősen borús nap mind több Kapha-doshát hoz felszínre. Ha az alvás a szokottnál nehezebbé válik, vagy felfrissülés helyett tompává és támolygóvá tesz, akkor nagy valószínűséggel a Kapha a felelős. Ha túl sok a Kapha megnő a test nehézkedési ereje. A súlyfelesleg akadályozza a normális működést.

Kapha-dosha

A Kapha alkatú személy rendszerint lassú, és soha nem siet sehova. A gyors döntéshozatal nem az erősségük, és százszor is megrágnak mindent, de végül inkább hagyják, hogy a dolgok maguktól rendeződjenek el. Hiányzik belőlük a Vata típusú ember pezsgése, és a Pitta alkat lendülete. Sokkal inkább a félénkség jellemzi őket, és szívesen maradnak a háttérben. Nehezen találják a céljukat, de ha megtalálták, akkor végig is csinálják. Igen tisztelettudóak, és állhatatosságuk miatt legtöbb emberi kapcsolatuk tartós, hosszú távra szóló. Amikor egyensúlyban van, megjelenik a nyugalom, szeretet, leföldeltésg állapota. A Kapha erős emberi kapcsolatokat épít ki, mert szerepe a kapcsolódás, de túlzottan ragaszkodóvá is válhat.

A betegségek közül, melyek a Kapha alkatú embert súlytják az elhízás, az asztma, a köhögés és a különféle anyagcsere-zavarok a leggyakoribbak.

A Pittához és a Vatához hasonlóan, a Kapha is öt helyen található a testben, de fő székhelye a gyomor, illetve a gyomor falának nyálkahártyája. Ez alapján így különböztetjük meg őket:

1. Klédak kapha: A bélben található, feladata, hogy védje a gyomrot a tüzes pittától. Ez az a nyálka, amely kibéleli a gyomor falát, és megvédi a  gyomorsavtól. Ha túl sok, akkor álmos, nyomott az ember étkezés után, és hosszú ideig emészt. Ha kevés, akkor fekélyeket eredményez.

2. Tarpak kapha:Az agyban található, és feladat, hogy védje az agyvelőt a külső behatásoktól. A hosszú távú memóriához kapcsolható. Ha itt nincs elég nedvesség, akkor a víz és föld elemek lecsökkennek, ami teret ad a Vata növekedésének, ami figyelemzavarhoz, zavartsághoz, hiperaktivitáshoz vezet.

3. Bodhak kapha: a szájban székel, a nyál és a szájban lévő nedvességek, az étel ízlelését végzi. A nyál édes ízét adja, mely egy enzim jelenlétére utal a szájban, ami fontos az anyagcsere folyamatokhoz. A kevés nyál szájszárazsághoz vezet, vagy cukorbetegségre utal, ha az édes íz hiányzik, akkor az emésztés egy folyamata kimarad, és úgy kerül a gyomorba az étel. Stressz esetén kiszárad a száj. Fontos gyakorlás közben is ezt az édes ízt keresni. A nyelvkörzés beindítja ennek az édes íznek a megjelenését a szájban, ami azonnal csökkenti a stresszt a testben.

4. Shlesak kapha: az ízületekben található ízületi folyadék formájában. Feladata, hogy megolajozza, kenje az ízületeket, rugalmassá és hajlékonnyá téve azokat.

5. Avalambhak kapha: a mellkasban és a torokban székel. Fő feladata a hörgőcskék, torok nyelőcső, és légcső  nedvesítése. A hörgők nedvesítése könnyíti a légzést, és a gázcsere folyamatok is csak így tudnak működni. Ha túl sok a Kapha, akkor blokk alakul ki, pl. nehézlégzés, gégegyulladás, mandulagyulladás.

Általánosságban elmondható, hogy a Kapha túlsúllyal rendelkező alkatok, vagy akikben aktuálisan magas a Kapha dosha szintje, olyan jóga gyakorlatokat végezzenek, amelyek serkentőleg hatnak a szervezetre, felmelegítenek, mozgásba hoznak és energetizálnak. A megfelelően összeállított ászana sor serkenti az anyagcserét, és csökkenti a nyálkát a mellkas és tüdő területein. A jóga gyakorlása serkenti és élénkíti az agyműködést is, melynek lassulása sok esetben az ülő életmódból ered. Összefoglalva, olyan gyakorlatokat kell választani, melyek növelik a test belső hőjét, ami a Kaphának a legfontosabb.

Általános tanácsok  jóga ászanák gyakorlásához a Kapha típus számára:

  1. A Kapha típusnak fontos lenne megbarátkoznia fizikai adottságaival, és nem erőltetni számára természetellenes ászanák gyakorlását.
  2. Áramló, aktív gyakorlatokat részesítsen előnyben, melyek fokozzák a vérkeringést, és gyorsítják az anyagcserét.
  3. Ajánlatos a tüdő és mellkas területére fókuszáló gyakorlatok végzése, ami egyik fő helye a Kaphának a testben.
  4. Lassan és fokozatosan térjen át egyre intenzívebb és erősebb gyakorlatok végzésére, főleg túlsúly esetén!
  5. Ne erőltesse túl magát, és figyeljen arra, hogy a pulzusa se szökjön a magasba hirtelen, különösen szívbetegségek és magas koleszterinszint esetén!
  6. A mély légvétellel járó pranayama gyakorlatok (pl.Ujjaji) végzése az ászanák gyakorlása közben is ajánlott.
  7. Gyakoroljon élvezettel, eljutva a könnyed izzadásig, és fokozatosan tágítva saját határait.
  8. Az álló gyakorlatok kiválóak a belső hő, és erő fejlesztésére, különösen ha mozgással párosítjuk őket. A fordított testhelyzetek hozzásegítenek az energia növeléséhez. A gyakorlás után elégséges egy rövid ideig tartó relaxáció.

Bejegyzések lezárva.