Pitta

2015-05-05 Pitta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

PITTA: A TÜZES ÁTALAKÍTÓ 

Ahogy neve is mutatja, felelős mindenfajta átalakulásért a testben, a magasabb szintű vata felügyelete alatt. Két elem -maha guta- alkotja: a víz és a tűz elemek, tehát forró és mozgékony, folyékony halmazállapotú dosha. Valamennyi külső tényező, ami forró és tüzes tulajdonságú, megzavarhatja a pitta doshát, ennélfogva betegséghez vezethet. Legaktívabb napszaka a délután, míg évszaka az ősz, nagyon megerősödik továbbá az esős de meleg periódusok idején is, amikor  a vatával együtt komoly zavarokat kelthet a szervezet működésében. Ha ezekben az időszakokban egy pitta uralkodó doshájú személy forró, erősen fűszerezett ételeket fogyaszt, szinte biztos, hogy valamiféle zavar jelentkezik náluk. A pitta dosha dominanciája sokszor a bőr korai ráncosodását, a haj korai őszülését, és idő előtti kopaszodást eredményezhet. A túlzott izzadás, a meleggel kapcsolatos türelmetlenség, illetve a meleg, nyirkos talp és tenyér is jellemzői az uralkodó pitta jellegnek. A pitta működésében a fűszeres és zsíros ételek, és az alkohol fogyasztása, az éjszakázás, továbbá az izgalom és a túlzott aggódás is zavart okozhat.

A pitta alkatú embernek fénylő a bőre és bársonyos, selymes tapintású a haja. Általában nagyon intelligensek, csillog a szemük az értelemtől, kiváló az emlékezőtehetségük, rendszerint merészek, és bátrak. Hajlamosak a kissé hangos beszédre, de mondanivalójuknak mindig komoly tartalma is van. Természetüket tekintve meglehetősen egoisták. A pitta dosha tüzének köszönhetően gyorsan megemésztik az ételt, és már sóvárognak is a következő tál étel után. Inkább a hideg telet részesítik előnyben a nyárral szemben. Általánosságban igen nagy az alvásigéynük.

A düh és ingerlékenység tüze is hamar fellobban náluk. Kiváló logikai érzékkel, jó értelmi képességekkel, kritikai érzékkel rendelkeznek, éles szemű megfigyelők. Meggyőzően érvelnek, tagoltan, tisztán, világosan beszélnek, meg vannak győződve saját igazukról. Tiszteletet parancsoló, erős akaratú vezetők. Kalandvágyók, bátrak, vakmerőek, ügyesek, találékonyak. Emlékezőtehetségük érzelgősségtől mentes, éles. Kibillentséget jelez a pitta doshában az ingerlékenység, agresszív, akaratos viselkedés. A kibillent egyén ilyenkor mások manipulálására, irányítására tör, indulatos, mérges, zabolátlan, büszke, hiú. A pitta betegségei a lázas vagy fertőző betegségek, májbajok, fekélyek, savasodás, bőkiütések. Ezek közös jellemzője a meleg, vörös szín és az olajosság.

pitta-dosha

HOL LAKIK A PITTA A TESTBEN, ÉS MI A FUNKCIÓJA?

Ha a Pittát alkotó két elem (tűz, víz) keveredésénél a tűz aránya magasabb, akkor magas pittáról, ha a vízé, akkor alacsony pittáról beszélünk. A Pitta székhelye a vékonybél, mely maga a szíve és központja az elemnek a testben. Ezen kívül még öt helyen, és öt formában található meg testünkben.:

  1. Szadhak pitta: az agyban helyezkedik el, és a környezetéből érkező nagy mennyiségű információfeldolgozásáért felelős. Egy kapcsolódásban a mozgás az maga a Vata, de a folyamat mely által a kapcsolódás létrejön, az a Pitta. Ha a Pitta személyiség egyensúlyban van, akkor rendkívül fókuszált, éleselméjű, ambíciózus, könnyen megért és elsajátít dolgokat, mert az idegrendszerben gyors az anyagcsere. Ha nincs egyensúlyban, illetve a víz elem pozitív irányba kibillen, akkor az információ lassabban áramlik és nem tudja teljes mértékben feldolgozni azt. Megfigyelhető egyfajta zavartság, nyomottság, nem tudja megragadni a dolgok lényegét. Ha túl magas a tűz akkor túlzottan dominánssá, agresszívvá válhat, kritikus, féltékeny, és szélsőséges esetben elmeállapota őrületbe csaphat át.
  2. Alochak pitta: székhelye a szemekben található, feladata a képalkotás. Éles tekintetű, jó megfigyelő, átható tekintetű. Erős vizuális memória, csillogóan éles tekintet jellemzi. Érzékeny a szeme a napfényre a pitat típusú embernek, mert a szemében is sok a tűz, ezért a szemük a legerősebb és leggyengébb is egyben. Ha alacsony a Pitta, akkor előfordulhat csökkent látás, magas Pittánál szemviszketés, és szemszárazság jelenhet meg, mert nincs elég víz, hogy nedvesítse a szemet.
  3. Pachak pitta: a gyomorban lévő tűz, a táplálék emésztésének folyamatát ellenőrzi. A táplálékot esszenciális aminosavakká alakítja át. Megemészt, felszív, asszimilál, és eltávolítja amire már nincs szüksége a szervezetnek. Ez a pitta együttm űködésben dolgozik a bélrendszer mozgásait ellenőrző samana vatával. Mindkét hatás elengedhetetlenül fontos az általunk elfogyasztott táplálék megemésztéséhez. Minden kémiai folymat ami a szervezetben történik, a légzés, a szívverés a Pitta feladata.
  4. Radzsak pitta: a májban található. Ha a máj hőtermelése túl alacsony étvágytalanság, rossz emésztés jelentkezhet. Ha túl magas akkor szívritmuszavar, itisek(gyulladások), ízületi gyulladások, vese és tüdő problémák jelentkezhetnek. Mindig ott okoz zavart, ami az adott alkatra vonatkozóan gyenge.
  5. Bhrajak Pitta: a bőrben található, és annak kémiai folyamatait szabályozza. Bármilyen fény (nap, hold), krém, olaj befogadása és felszívódása a Pittára utal, és abban fejeződik ki, hogy fényes vagy tompa, száraz vagy nedves, puha vagy durva-e a bőr. Általában a Pitta típus bőrének színe szép, de kibillenésnél aknék, gyulladások ekcéma, rozácia jelenhet meg. Ha alacsony a Pitta bőrallergiák lépnek fel, mert nem elég a hő a harchoz. Tehát inkább bőrfertőzések mintsem gyulladások jellemzőek.

Bejegyzések lezárva.