Hatha jóga

A jóga szó jelentése: egyesülés, egység.

A Hatha jóga a bennünk lévő erőkkel/energiával foglalkozik.

Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig holdat. A nap és a hold, a yang és a yin az energiát szimbolizálják.

Mindkét energia egymás ellentéte, mégis egymást állandóan kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk a yang aktív, és a yin passzív ereje között.

A jóga gyakorlásával könnyebben le tudjuk győzni a stresszt, segít érzelmi egyensúlyunk kialakításában, fenntartásában, mindezek által egészségünk és jó közérzetünk megőrzésében.

Az óra elején végzett ráhangolódással és légző gyakorlatokkal tudatossá tesszük légzésünket. A frissítő légzések lelkileg és testileg is frissítenek. A testgyakorlatok (ászanák) közül az izületlazító és nyújtó gyakorlatok fontos részei a gyakorlásnak, a gyakorlatok erősítik a test gyengébb izmait, lazítják a merev ízületeket, növelik az ellenálló képességet. Fejlesztik a fizikai és a mentális egyensúlyt és a koordinációs és koncentrációs képességet. Enyhítik a fáradtságot, a feszültséget és nagymértékben csökkentik a szorongást. A testhelyzetek gyakorlása alatt átélt tapasztalatokat az óra végén relaxációval mélyítjük.

A Hatha jóga összességében megtisztítja és gyógyítja a testet, ezért a betegségek megelőzésének ideális eszközeként is számon tartják.

Bejegyzések lezárva.